Ter Herinnering en Verdediging: Gregorius Nekschot

Weet u het nog, lieve Cartoonblogbezoeker, hoe meer dan een jaar geleden cartoonist Gregorius Nekschot op schandalige wijze door onze overheid van zijn bed werd gelicht om rekenschap te geven voor een aantal cartoons die hij maakte? En herinnert u zich ook nog hoe oorverdovend stil het vervolgens bleef? De steunbetuigingen die hem ten deel hadden moeten vallen bleven uit. De reden: velen die de kelen normaal gesproken vol hebben over het Vrije Woord vonden zijn werk ‘smakeloos’ en ‘onpasselijk’.

Hoe je mening ook is over het werk van Gregorius Nekschot, feit blijft dat hij een uniek soort cartoonist is binnen de Nederlandstalige cartoonwereld. Zijn directe, frontale tekenstijl en zijn nietsverbloemde, harde zinnen laten weinig aan de verbeelding over. Er is niemand zoals hij.  Zijn werk raakte je, op welke manier dan ook. Het is hard en confronterend, kan kwetsen en irriteren, maar ook fascineren. Gregorius is nietsontziend. Hij pakt zaken aan die anderen amper durven te benaderen. Hij wringt, schuurt en port met zijn tekenpen in open wonden. Dat kan pijn doen. Maar uiteindelijk zijn het tekeningen. Gewoon tekeningen. Er door beledigd of gekwetst zijn is een keuze. Een makkelijke keuze, een slachtoffer valt immers altijd bemoedigende klopjes op het hoofd ten deel. Steun verzekerd.

Het is mooi om te zien hoe een medium als de cartoon zoveel wrijving en wrevel oproept, maar is smaak een reden om iemand monddood te maken? Nu, een jaar later, vecht Gregorius Nekschot nog steeds tegen de mensen die hem van zijn bed lichtten: de Nederlandse Staat. Als hun doel was hem kallt te stellen is dat uitstekend gelukt. Doordat hij bezig is met zijn juridische voorbereiding, komt Nekschot minder aan tekenen toe. Maar wie is de volgende als onze democratisch gekozen vertegenwoordigers hun zin krijgen? Als Nekschot zelf een nekschot heeft gekregen? Pakken ze dan Nozzman? Lectrr? Jean-Marc van Tol? Kamagurka? Ik hoop dat Nederland een land kan zijn waar je, op satirische wijze, alles kunt zeggen wat je wilt. Dat een satiricus zichzelf niet hoeft te censureren in de angst dat er ook op een dag op zijn deur wordt gebonst.

Er zullen altijd wel mensen zijn die ergens door beledigd zijn. Mijn advies aan hen: tel tot tien, houdt even je adem in en wacht op de volgende grap. Misschien dat je daar wel om kunt lachen.

***reclame***

Wie Gregorius Nekschot wil steunen kan dit doen via Stichting Stekelvarken.

Lees ook:Gezocht: Mens om eerste exemplaar Cartoonblogboek in ontvangst te nemen
Lees ook:Cartoonblogbarbecue *Win de mooiste dag van uw leven*!
Lees ook:Bestaan De Nieuwe Cartoonisten?
Lees ook:Afscheidsinterview Norman
Lees ook:Interview – Mars Gremmen

2 reacties op “Ter Herinnering en Verdediging: Gregorius Nekschot

 1. Gregor

  Ik kan het me nog erg goed herinneren, ja….
  En hoewel ik de tekeningen van Gregorius smakeloos en niet bijster goed vind, ben ik het helemaal met je eens.
  Ik hoop dat cartoonisten tot in lengte van dagen smakeloze cartoons kunnen blijven maken, zonder bang te hoeven zijn voor vervolging.

    /   Beantwoorden  / 
 2. KeethyrusPusy

  Does anyone have any information about about this marketing system? One of my friends told me that it is easy to make some money with online marketing. Is it true or not? I’m not genuinely sure. I have signed up for several of them to no avail. Then one good friend told me about this site: [url=http://moneyventures.ws]moneyventures.ws[/url].

  I’m interested to know if any of you have seen that website, cause he claims that it is realistic to make six figures in that way. Maybe someone can write here your thoughts on that. Thanks in advance and sorry about going offtopic. Here’s the site again: [url=http://moneyventures.ws]Money Ventures[/url]

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.