Interview – Mars Gremmen

Lijnkunstenaar Mars Gremmen werkt als cartoonist voor het onlangs opnieuw opgerichte stripblad Eppo. Naast cartoons maakt hij ook karikaturen en strips. Een bundeling van zijn strip Mac & Maggie is zojuist verschenen en hier te bestellen. Mars was zo vriendelijk om de eerste gast te willen zijn in het Grote Zaterdagse Cartoonblog Interview.

Wat trok je aanvankelijk aan in cartoons maken? Hoe is die interesse geëvolueerd tijdens je carrière?

‘Ik beschouw mezelf eigenlijk niet als cartoonist. Ook niet als karikatuurtekenaar of illustrator. Maar als ik een opdracht in een van die richtingen krijg zeg ik meestal toch gewoon ‘Ja’. (In werkelijkheid ben ik een striptekenaar.)’

Zijn er andere aspecten van tekenen die je nog zou willen verkennen?

‘Ik moet me ooit nog eens aan een prentenboek voor kinderen wagen. Dan wil ik gevoelige tekeningen die van goede smaak getuigen maken. Maar ik weet niet of ik dat voor elkaar kan boksen want ik ben opgegroeid met James Last en Marco Bakker. En met die gehaktbal-elpee van Toon Hermans. En ook nog met een operette-plaat waarvan de titel me ontschoten is. En o ja, met ‘Mama’ van Heintje.’

Welke creatieve invloeden hebben de grootste invloed op je gehad?

‘Dat zijn toch wel de strips die ik in mijn jeugd gelezen heb. Het bekende werk: Suske & Wiske, Kuifje, Asterix en Lucky Luke. Die invloed valt er niet meer uit te meppen, denk ik.’

Welke genres zou je nog willen verkennen als tekenaar? Wat is je volgende project?

‘Ik ben al jaren van plan om een Lucky Luke-verhaal te maken. Maar dan zonder Lucky Luke. Een ouderwets, komisch 44-pagina avonturenverhaal. Maar dat komt er nooit van want ik ben oud en moe. ‘

Op wat in je carrière ben je tot nu toe het meest trots?

‘Het meest trots ben ik op het waarmaken van mijn jeugddroom; tekenen voor Sjors & Sjimmie-stripblad (wat eigenlijk de Eppo was). En alsnog, geheel onverwachts, tekenen voor Eppo (wat eigenlijk niet de echte Eppo is.) ‘

Hoe ben je begonnen?

‘Aangeklopt bij stripstudio Funny Farm in Arnhem en met de hulp van die jongens binnengerold bij Sjors & Sjimmie-stripblad.’

Wat was je grote doorbraak?

‘Die heb ik voor volgende week woensdag gepland.’

Wat heb je op moeten offeren voor je kunst?

‘Mijn sociale leven.’

Welk liedje beschouw je als de soundtrack van jouw leven?

”Op een dag komt alles goed’ van Jan Rot.’

Heb je de laatste tijd iets cultureels gedaan?

‘Ik heb zojuist ‘Op een dag komt alles goed’ van Jan Rot op YouTube bekeken.’

Ben je modieus?

‘Met de kleding die ik draag was ik twintig jaar geleden zelfs niet modieus.’

Lijd jij voor je kunst?

‘Als je de op mijn anus bivakkerende, blauwpaarse skippybal meetelt: ja.’

Wat is je favoriete gebouw?

‘Boekhandel Dekker van de Vegt in Nijmegen. Ik loop daar als een autist wekelijks hetzelfde rondje, koop bijna nooit iets maar vind het er prettig vertoeven.’

Kan kunst de wereld veranderen?

‘Door mensen om de oren te slaan met schoonheid en estethiek? Als dat eens waar kon zijn…’

Wat is je favoriete film?

‘Deze week is dat ‘Singing in the rain’. Die kan ik ieder jaar wel bekijken. Topentertainment! (Terwijl ik eigenlijk helemaal niet van musicals houd.)’

Welk advies zou je een beginnende cartoonist geven?

‘Tegen jong talent roep ik altijd: ‘Ga modeltekenen, daar leer je zoooveel van!’ Maar meestal luisteren ze niet naar mij (geef ze eens ongelijk) en gaan ze toch weer gewoon uit manga- of Disneyboekjes zitten natekenen. Tips hoe ze het beste een grap in één plaatje in beeld kunnen brengen geef ik niet want daar ben ik zelf nog niet achter.’

Wat vind je het allergrootste kunstwerk?

‘Ik word vaak het meest geraakt door een simpele, in een paar lijnen getrokken tekening. Een aquarel van Feininger bijvoorbeeld. Of een pagina Krazy Kat. Eén specifiek kunstwerk schiet me momenteel niet te binnen. ‘

Wat is het beste advies dat iemand je ooit gegeven heeft?

‘Een kunstenaar adviseerde mij honderd jaar geleden om een uitkering te nemen en de vrije tijd te besteden aan het ontwikkelen van mijn tekentalent. Ik hoop dat huidig jong talent hetzelfde gaat doen van mijn belastinggeld. (Behalve als ze uit manga- of Disneyboekjes gaan zitten natekenen natuurlijk.)’

Wat is het ergste dat iemand ooit over je heeft gezegd?

‘Er zijn mensen die beweren dat ik kaal word. Dat is een leugen. Ik heb gewoon een mysterieuze haargrens.’

Wat is je hoogtepunt?

‘Elke keer als mijn drie nichtjes blij zijn om mij te zien is een hoogtepunt.’

Wat is je dieptepunt?

‘Het moment dat ik dacht dat mijn woning kromgetrokken was door een ondergrondse rivier.’

Wat is het belang van cartoons?

‘Mensen een verrassend inzicht bieden. Wat mijn eigen cartoontjes betreft: puur entertainen.’

Wat voor soort slaper ben je?

‘Als ik netjes voor het slapen gaan mijn ontspanningsoefening doe zie ik er ‘s morgens niet al te lijkbleek uit.’

Lees ook:Interview – De Mondcartoonist
Lees ook:Interview met cartoonist Guur
Lees ook:Interview: Kapreles – Waar cartoons en kunst elkaar kruisen
Lees ook:Interview – Stefan Nieuwenhuis
Lees ook:Afscheidsinterview Norman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.