Recensie Cartoonblogboek

Hoewel de presentatie pas op 30 mei plaatsvindt, en de eerste exemplaren pas tijdens de Haarlemse Stripdagen verkocht worden, is er toch al een recensie opgedoken van het eerste Cartoonblogboek.

———————————————————–
De toekomst van de Humor

Experimenteel. Verrassend. Mooi. Drie gevoelsindicatoren die opborrelen na het lezen van het eerste Cartoonblogboek. Het boekwerk bevat bijdragen van elf Nederlandstalige cartoonisten die samen online publiceren op het drukbezochte Cartoon.blog.nl. Zij hebben minimaal één ding gemeen: het zijn allemaal tophumoristen. Ger van Wulften en Esther Gasseling van uitgeverij XTRA bewijzen dat er toekomst is voor het spotprentminnend èn het spotprentmakend deel der Lage Landen. Het cartoonboek, dat is ingedeeld in elf hoofdstukken – één voor iedere tekenaar – bevat een zeer divers aanbod. Grijs en zwart/wit, Nederlands en Vlaams of gewoon tekstloos, actuele en absurdistische, satirische en reteflauwe prenten van bekende en minder bekende makers. Elke bladzijde doet je nieuwsgierigheid naar de volgende toenemen. Voorbeelden noemen doet niet-genoemden tekort.

Toch maar een poging dan op basis van de drie geformuleerde gevoelens. Experimenteel is het werk van Roland Conté: kleurrijk, verwarrend en vooral out of the box. Ook Humordenar past hierin; hij tekent een serie maffe cartoons over bolletjesslikkers, geestelijken en de herfst in een stijl die doet denken aan krantenstrips uit begin vorige eeuw. Verrassend is het werk van Harry Gijsberts. Deze Amsterdamse kunstschilder tekent een reeks spotprenten die echo’s oproepen van een Nederland in betere tijden. Ook het werk van Kito mag als surprise worden gezien, Kito houdt het wat abstracter en doet een beroep op het interpretatievermogen van de lezer. Tot slot de categorie ‘mooi’. Guur en Hallie Lama met beiden een twintigtal prachtige pagina’s en De Rustende Jager die met vijftien illustraties stuk voor stuk juweeltjes aflevert, mogen hierin niet ontbreken. AAargh zet met een voornamelijk in de actualiteit gedoopte pen eenvoudige lijnen op papier die soms een verrassende dubbele bodem bevatten. Met betrekking tot lijnenspel moet ook Danibal genoemd worden. In een ironisch-kinderlijke setting tekent hij de rivaliteit tussen naïviteit en waanzin in een pseudoachteloze stijl. Tot slot mag Argibald niet ontbreken in mijn rijtje. In hilarische cartoons toont hij de mens op zijn zwakst, zonder ooit het mededogen uit het oog te verliezen. Valt er dan helemaal niets te klagen over dit Cartoonblogboek? Natuurlijk wel. Afgezien van een enkele bijdrage, zo zijn de cartoons van Bandirah aan mij niet besteed, is het jammer dat het Cartoonblogboek niet twee keer zo dik is! (SvV)

ISBN 978-94-90759-04-9 * Prijs: € 16,90 (176 pag.) * Uitgeverij XTRA

Lees ook:Gezocht: lyrische quote voor op Cartoonblogboek
Lees ook:Cartoonbundel van de Week
Lees ook:Cartoonbundel van de Week
Lees ook:Gezocht: Mens om eerste exemplaar Cartoonblogboek in ontvangst te nemen
Lees ook:Cartoonbundel van de Week

0 reacties op “Recensie Cartoonblogboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.