Categorie: "Festivals"

Stripdagen Houten

DeStripdagen2010Wie wil weten hoe De Strip er aan toe is, moet voor de grap eens naar een stripfestival gaan. Dit weekeinde is er weer één in Houten. In een fabriekshal waar doordeweeks koeien worden geveild staan nu rijen houten kraampjes met dozen er op. In de dozen zitten oude, vergeelde stripboekjes. In de dozen staan jongens met linnen tasjes over hun schouder verwoed te graaien. Hun lichaamsgeur overtreft de geur van de oude, vergeelde stripboekjes. De jongens zijn op zoek naar die ene, zeldzame Suske & Wiske. Die ene waarin Suske, per ongeluk, op één plaatje een groene schoen ( <— PAS OP! SLUIKRECLAME! ) aanheeft. De Peter Pans wonen allemaal nog thuis en denken dat ze verkering hebben met Roodhaar, een personage uit de strip Storm. Achter sommige kraampjes zitten bang kijkende stripmakers. Verenigd in één gedachte: ‘Waarom heb ik me toch weer laten verleiden naar dit vreselijke evenement te komen?’ Om zich vervolgens zo snel mogelijk te bezatten.

De stripdagen zijn gratis voor kinderen onder de vijf jaar, daarmee is het een uitje voor het hele gezin. Als kers op de taart is het thema dit jaar Scouting.

Hallie Lama en Argibald presenteren dit weekeinde in Houten hun nieuwe bundels, respectievelijk Hopman en Ik vond de site beter. Kooptip!

KunstStripBeurs Groningen op 28 augustus

coverNa de succesvolle eerste KunstStripBeurs, afgelopen november in Utrecht, vindt op zaterdag 28 augustus opnieuw een KunstStripBeurs plaats: op een prachtige buitenlocatie aan de Hoge der A in de binnenstad van Groningen, vlakbij het Stripmuseum en het Noorderplantsoen. De beurs duurt van 12 tot 17 uur. Namens het Cartoonblog zullen Argibald, Danibal, Hallie Lama, Bandirah en De Rustende Jager aanwezig zijn om zowel hun eigen boeken als het Cartoonblogboek te signeren. Als speciale gast brengen zij de Utrechtse kunstvirtuoos Joris Diks mee.

Gezocht: Mens om eerste exemplaar Cartoonblogboek in ontvangst te nemen

gezochtTijdens de opening van deze (klik!) expositie vindt er een raar en onwaarachtig feit plaats: Het eerste en enige Cartoonblogboek wordt gepresenteerd. Een bundeling van het beste werk van de mannen van Cartoon.blog.nl.

Ieder eerste exemplaar van een boekie moet door een prominent persoon in ontvangst genomen worden. Zodat er veel media-aandacht voor het boekje komt, er fotootjes in de krant komen en de exemplaren 2 t/m [getal] ook verkopen.

Cartoonworkshop

Tijdens het stripfestival in Turnhout (BE) zal cartoonist Kito, als onderdeel van het duo Guido en Vincent, een cartoonworkshop geven. Essentieel om humor te leren gebruiken in het dagelijks leven en waar nodig te kunnen temmen of in te dammen. Humor is een te krachtig wapen om in de handen van onwetenden te geven. De workshop zal bestaan uit de volgende onderdelen:

kito02Cursus veilig striptekenen.
Veilig Striptekenen, hoe doe je dat?
Ieder jaar vallen er tijdens het striptekenen onnodig veel slachtoffers en gewonden.
Door een paar simpele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, is dit eenvoudig te voorkomen.
Wilt u lang en gezond strips blijven tekenen? Kom dan allemaal naar deze nuttige en praktische cursus!
Deze bijna onmisbare cursus wordt gegeven door bekende Rotterdamse ex-EHBO’ers.
Duur: plusminus 5 minuten.
Deelname geschiedt puur op eigen risico maar  is wel verplicht.

Stripfestival Turnhout

turnhoutDe Italiaanse striplegende Milo Manara en de Vlaamse stripmakers Willy Linthout en Urbanus zijn op 11, 12 en 13 december van dit jaar de eregasten van het Strip Turnhout-festival, het oudste en grootste stripfestival van België. In het Turnhoutse cultuurcentrum de Warande wordt zowel een grote tentoonstelling gewijd aan de strips van Linthout en Urbanus als aan het werk van Milo Manara. Manara zelf komt naar Turnhout voor publieke interviews, een signeersessie en ontmoetingen met zijn lezers. Hij reikt op zaterdagavond 12 december ook de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip uit aan Willy Linthout.

Kunststripbeurs Janskerk Utrecht

ksbflyerOp zaterdag 7 november wordt tussen 10.00 en 17.00 uur voor de eerste keer de kunststripbeurs gehouden in de Janskerk in Utrecht. Met strips en hun tekenaars, kunst en hun kunstenaars. Met animatiefilmmakers en illustratoren, met een speciaal programma in samenwerking met het Holland Animation Film Festival. En het startschot voor de prijs voor beste beeldverhaal. De prijs is een initiatief van uitgeverij De Vliegende Hollander en nrc.next.

De kunststripbeurs wordt georganiseerd door de intendant strips van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.

Stripdagen Houten – 26 & 27 september

Komend weekeinde, het weekeinde van zaterdag 26 september en zondag 27 september, vinden in Houten de Stripdagen plaats. Van de op dit Cartoonblog publicerende tekenaars zullen Argibald (XTRA), Bandirah (XTRA), Hallie Lama (XTRA), Lectrr (Silvester) en Michiel van de Pol (Catullus) aanwezig zijn. Zij zullen een prachtig poppetje of uw lievelingsdier in een door u daar aangeschaft cartoonalbum tekenen. Klik hier voor het programmaboekje.

Extra bijzonder is dat Michiel van de Pol’s nieuwe cartoonalbum Balletjes (zie ook hier) tijdens dit festival gepresenteerd zal worden.

Lectrr is voor zijn album Lars! Attacks genomineerd voor Album van het Jaar in de categorie ‘Jeugd’.

Van de auteurs Bandirah en Kapreles zal op de Houtense Stripdagen een exclusieve, gesigneerde, genummerde en slechts in beperkte oplage gedrukte leporello verschijnen.

Danibal treedt met zijn muziekproject Heug! op zaterdag middag op het Zone 5300-podium op.

Cartoons op Into The Great Wide Open

Op 4, 5 & 6 september vind op Vlieland voor het eerst het muziekfestival Into The Great Wide Open plaats. Naast allemaal leuke bands die leuke liedjes spelen, lopen er op het festival ook een aantal kunstenaars rond die hun visie op het festival in hun eigen discipline weer zullen geven. Uit de wereld van de cartoon zijn spotprentenmakers Bandirah en Suus van den Akker uitverkoren.

De resultaten van hun humoristische weergave van de werkelijkheid die op het eiland aangetroffen zal worden, zullen te zien zijn op de festivalwebsite.

Kermiscartoons

Het begon ooit zo mooi, in 2005. Een vijftal dappere striptekenaars kampeerde overdag in een stripwinkel die pal aan de Tilburgse kermisroute lag en ging vanaf daar alles in, over, op, onder, uit, binnen en buiten vastleggen in kermiscartoons. Gedurende de elf dagen dat het evenement duurde, groeide de groep deelnemers groter en groter. Een grote diversiteit aan strips en cartoons werd vanaf de locatie live op het internet gekwakt, het publiek kon direct stemmen op hun favoriete cartoon, professionele oude rotten en jong onervaren grut deelden werkplaats en materiaal, en moe maar voldaan werd de eerste editie van de KermisComics (de titel van de eerste twee edities) afgesloten.