Categorie: "Interview"

Interview: Kapreles – Waar cartoons en kunst elkaar kruisen

kap01De Vlaamse cartoonkunstenaar Kapreles is een ongrijpbaar fenomeen. Zijn gestileerd prenten schuren langs de rand van de cartoon en die van de moderne kunst. Met een argeloos gemak laveert hij tussen beide genres, in een perfect amalgaam dat een genre op zich vormt. Hoewel zijn werk internationaal gepubliceerd wordt, is Kapreles in Nederland nog relatief onbekend. Tijdschrift Pulpman legde hem de onderstaande vragen voor. Cartoonblog mocht voor deze gelegenheid een gedeelte van het interview overnemen.

Afscheidsinterview Norman

Vorige week kon u, de lezer van dit Cartoonblog, al de laatste Normanprent op dit Cartoonblog bewonderen. Maar het onvermijdelijke afscheid wordt nog enkele vragen en antwoorden uitgesteld. In de vorm van Norman’s grote afscheidinterview op Cartoon.blog.nl. De vragen hieronder werden beantwoord door Norman-schrijver Tim Foncke. Norman-tekenaar Glenn D’Hondt zat gedurende het hele interview na te denken over de openingsvraag ‘Hoe gaat het?’.

Interview met cartoonist Guur

Cartoonist Guur werd geboren en getogen in het pittoreske Havanna aan de Waal.
Ooit werd hij omschreven als een luie aartspessimist met de sociale vaardigheden van een droogtrommel. En gelijk had ze, die moeder van hem. Als driejarige tekende hij al fanatiek. Aanvankelijk stonden vooral het vrouwelijk naakt en massagraven centraal in zijn werk. Later, op de basisschool, verschoof de thematiek richting slachthuizen en huidziekten.
Na járen oponthoud vanwege studiepogingen en nóg eens een handvol jaren omdat hij zo nodig een boek moest schrijven, is Guur sinds kort terug in creabealand en plaatst zijn werk op zijn website, Guur.org. Cartoonblog legde hem de volgende vragen voor:

Interview – De Mondcartoonist

Iedere maand staan ze in het Straatjournaal, de vlijmscherpe prenten van iemand die signeert met ‘De Mondcartoonist’. Een tekenaar die een unieke positie in het Nederlandstalige cartoonlandschap inneemt. Niet alleen weigert hij zijn ware naam prijs te geven, hij is ook de enige cartoonist die – voor zover bekend bij de redactie van Cartoonblog – niet met zijn handen, maar met zijn mond tekent. Cartoonblog zocht hem op om te ontdekken of hij behalve tekeningen ook scherpe antwoorden leveren kan met zijn mond.

Interview – Stefan Nieuwenhuis

Stefan Nieuwenhuis is de hoofdredacteur van het tijdschrift (‘Noem het níet absurdistisch’) Van Speijk, dat al sinds 1996 verschijnt. Een prachtig zwart-wit blad dat een onregelmatig verschijningsschema kent, maar ieder nummer weer garant staat voor intelligente onzin en zelfs aan de wieg heeft gestaan van de volksrellen te Meppel in 1996.

Wat trok je aanvankelijk aan in cartoons maken? Hoe is die interesse geëvolueerd tijdens je carrière?

Interview – Mars Gremmen

Lijnkunstenaar Mars Gremmen werkt als cartoonist voor het onlangs opnieuw opgerichte stripblad Eppo. Naast cartoons maakt hij ook karikaturen en strips. Een bundeling van zijn strip Mac & Maggie is zojuist verschenen en hier te bestellen. Mars was zo vriendelijk om de eerste gast te willen zijn in het Grote Zaterdagse Cartoonblog Interview.

Wat trok je aanvankelijk aan in cartoons maken? Hoe is die interesse geëvolueerd tijdens je carrière?

‘Ik beschouw mezelf eigenlijk niet als cartoonist. Ook niet als karikatuurtekenaar of illustrator. Maar als ik een opdracht in een van die richtingen krijg zeg ik meestal toch gewoon ‘Ja’. (In werkelijkheid ben ik een striptekenaar.)’