Kermiscartoons

Het begon ooit zo mooi, in 2005. Een vijftal dappere striptekenaars kampeerde overdag in een stripwinkel die pal aan de Tilburgse kermisroute lag en ging vanaf daar alles in, over, op, onder, uit, binnen en buiten vastleggen in kermiscartoons. Gedurende de elf dagen dat het evenement duurde, groeide de groep deelnemers groter en groter. Een grote diversiteit aan strips en cartoons werd vanaf de locatie live op het internet gekwakt, het publiek kon direct stemmen op hun favoriete cartoon, professionele oude rotten en jong onervaren grut deelden werkplaats en materiaal, en moe maar voldaan werd de eerste editie van de KermisComics (de titel van de eerste twee edities) afgesloten.

René van Densen, kort daarvoor nog organisator van webcomicfestival ClickBurg en mede initiatiefnemer van de KermisComics’05, gooide direct de handdoek in de ring en besloot dat het jaar erop iemand anders de organisatorische riemen op zich mocht nemen. Kunstenares Leechin Kok nam deze ondankbare taak aan, en wist wederom een kermisroute-vriendelijke locatie, internetconnectie, tekenmateriaal en tekenaars bijeen te brengen. Ditmaal zelfs met live webcam-beelden, zodat men ook thuis de tekenaars hard aan het werk kon zien. Bovendien werd de club aangevuld met animatoren, die verscheidene melige kermis-filmpjes in elkaar flansten.

Bij de daaropvolgende edities werd een nieuwe website opgericht, KermisCartoons, waarop een totaalarchief van de edities tot dusver te vinden is. En hoewel het evenement in opzet blijft groeien – de derde edities zag downloadbare ringtones, de vierde editie kreeg muziek, nog veel meer filmpjes, en zelfs interactie met het kermispubliek, en bij de huidige vijfde editie wordt er zelfs op meerdere kermislocaties gewerkt – is de kwaliteit van de cartoons en grappen, alsmede het deelnemersaantal, op een wat triestig dieptepunt gezakt vergeleken met de eerste editie. Nu mag menig stripinitiatief tegenwoordig uiteraard al een gat in de lucht springen als er een lustrumfeestje gevierd kan worden, maar een dood paard blijft een dood paard. Nieuwe glimmende hoefijzers, een borstel door de vacht, een tweede dood paard ernaast of een paar kekke oogkleppen erop plakken doet daar niets aan af.

Wij van cartoon.blog.nl wensen dan ook enkel aandacht aan dit initiatief te besteden om u te waarschuwen erbij weg te blijven. Bezoek niet de website, stuur geen mailtje naar de organisatie, moedig ze niet in de verste verte aan. Vijf jaar is mooi geweest. Gun ze hun ruime twee weken hard ploeteren en dan het uitblijven van het minste beetje erkenning. Wellicht dat de organisatie dan ophoudt aan het dode paard te sjorren. Want de huid begint zelfs al een beetje los te laten hier en daar, en dan komen de maden naar buiten.

Lees ook:Cartoonalbum – Over Onreine Dieren Kan Ik Alleen Met een Rilling Spreken
Lees ook:Afscheidsinterview Norman
Lees ook:NK Strippissen
Lees ook:Interview: Kapreles – Waar cartoons en kunst elkaar kruisen
Lees ook:Meester van de onderkoelde galgenhumor

2 reacties op “Kermiscartoons

  1. Thomas

    Zuur stuk?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Thomas

    Ho sorry ik begrijp je volkomen na het bezoeken van de website! Inderdaad geen hoog niveau ofzo.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.