Bestaan De Nieuwe Cartoonisten?

Er is iets dat me opvalt. Sinds de doorbraak van Kamagurka (in 1978: met ‘Het ruikt hier naar onzin’) zijn er altijd generaties cartoonisten geweest die gestaag doorbraken en hun eigen school van navolgers kregen. In de jaren ’90 kwam Gummbah als zijn bastaardzoon uit een met oostindische inkt gevulde baarmoeder gerold. Vanaf de jaren 2000 à 2005 begon de eerste generatie internetcartoonisten met publiceren op het web. Kleinkinderen van Kamagurka, kinderen van Gummbah.

Dit zijn jongens (vaak jongens) die inmiddels even voor of even na de dertig zijn. Maar de generatie die daarna komt heb ik niet in het zicht. De cartoonisten tussen de 15 en de 25.  Zijn er wel mensen van die leeftijd die nog cartoons maken? Of behoren de mannen die op Cartoon.blog.nl publiceren tot de laatste generatie Nederlandstalige cartoonisten? Ik ben benieuwd hoe dit zit. Deze tekst is een oproep aan jonge cartoonisten zich kenbaar te maken. Zijn er genoeg van hen, dan wil ik er wel een prijs tegenaan gooien. ‘De Beste Jonge Cartoonist van Nederland’. Inclusief geldbedrag, roem, ultrahippe publieksuitverkiezing, publicatie op dit blog en er is ook wel wat te regelen met een aan dit blog verbonden uitgever, met betrekking tot een boekuitgave.

Jonge Cartoonisten, ontwaakt (!), en plempt uw werk (in linkvorm) in de comments onder dit bericht, of zijn de Cartoonbloggers werkelijk het soort humor waar we het de komende [x] jaar mee moeten doen?

Moge God ons bijstaan.

Lees ook:Expo: De nieuwe generatie cartoonisten
Lees ook:Maak zelf een Fokke & Sukke Cartoon
Lees ook:Welkom op Cartoon.Blog.nl
Lees ook:Kunststripbeurs Janskerk Utrecht
Lees ook:Norman – Golfplaten

25 reacties op “Bestaan De Nieuwe Cartoonisten?

 1. geinz

  hoi, ik ben niet meer zo jong, maar ben wel nog jong van hart.
  als onbekend talent wil ik even reclame maken voor mijn werk via deze weg.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert Schuit

  Hoi Geinz, het gaat me met deze oproep vooral om een antwoord te krijgen op de vragen: ‘Is er een nieuwe generatie?’ en ‘Waar zijn de cartoonisten onder de 25?’
  Jij hoort, zo gok ik, tot de generatie die op dit blog publiceert.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Martin

  Zou het gebrek aan jonge cartoonisten niet te maken kunnen hebben met het feit dat er geen jongetje of meisje van droomt cartoonist te worden. Cartoonisten zijn toch vaak mislukte kunstenaars of schrijvers of dichters of cabaretiers die, omdat ze op een ander gebied niet goed genoeg waren maar cartoons zijn gaan maken. Als een soort wanhoop, een laatste strohalm die vooral na het verlaten van de jeugd en met de dood in zicht gegrepen wordt.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Seppe

  Hmm, ik ken er misschien nog wel een paar. Ik speel in ieder geval de boodschap door, Robert. Nieuw talent is altijd welkom.

    /   Beantwoorden  / 
   1. Seppe

    Dat is ‘Mannetje Pug’ ook, en die stripjes verschijnen hier net zo goed. Je leuke Drawing Dailies zouden hier – wat mij betreft – niet misstaan. :)

      /   Beantwoorden  / 
    1. StevenKraan

     Nu, ik heb best interesse hier met een cartoon/strip te verschijnen…

       /   Beantwoorden  / 
  1. Robert Schuit

   @StevenKraan
   Ik kan je Facebookpagina niet bekijken. Ik heb zelf geen Facebook, zou het daarmee te maken kunnen hebben? Gooi anders wat op de mail: [email protected]

     /   Beantwoorden  / 
 5. Aimée

  Ben je mij vergeten Robert? …snif. Oh wacht, ik maak ook eigenlijk meer strips dan cartoons. Maar toch.. bij deze een beetje schaamteloze promotie dan maar. Mijn portfolio staat op http://www.iamshotaro.com Strips en cartoons van een 21-jarige VROUW! ;)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Seppe

   Net door je archief zitten bladeren. Leuke stripjes, was best moeilijk om te stoppen met klikken. ;)

     /   Beantwoorden  / 
  2. Chris

   Mooi werk! en je animaties zijn ook dik in orde.

     /   Beantwoorden  / 
  3. Robert Schuit

   Tuurlijk ben ik jou niet vergeten, Aimée. Maar je ben natuurlijk wel een striptekenaar, en geen cartoonist. En al een oude rot inmiddels. Wat was je website zei je? http://www.iamshotaro.com !

     /   Beantwoorden  / 
  4. roland conté

   wow, ik kende jouw werk nog niet zo goed. ziet er echt goed uit.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Chris

  htpp://www.glaswater.nl

  Is in het leven geroepen door mij en nog enkele jonge kunstacademie studenten.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Tünde

  Ik (19) teken ook, maar dan meer stripjes dan cartoons. De laatste maanden heb ik dat niet zo veel meer gedaan omdat ik Animatie studeer, maar ik wil het zeker weer oppakken want ik vind het ontzettend leuk om te doen! Wilde ook sinds m’n middelbare school striptekenaar worden :)
  M’n website (die nodig aan een herziening toe is, want het vorige en volgende pagina klikken gaat niet zo handig met die 2 pijltjes links en rechts) http://lifeincartoonmotion.org/category/stripjes/page/12/

    /   Beantwoorden  / 
 8. Robert Schuit

  Hoi Tünde, bedankt dat we je werk mogen zien. Het gaat me met deze oproep vooral om een beeld te krijgen of er een nieuwe generatie cartoonisten bestaat. Of dat deze soort met uitsterven wordt bedreigd…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.